4 Ιουλίου 2011

Κιφυλλα (aka Danish)


 Το 1997 επία πρώτη φορά να επισκεφτω την θεία μου τζαι τον άντρα της στην Σουηδία. Ο θειος, επειδή ηξερεν ότι μου αρέσκει η μαγειρική, επρότινε να κάμουμε μια συνταγή που είσhεν ξανακάμει τζαι άρεσεν του. Ήταν μια που τες πολλές συνταγές που είδε γραμμένη σε ένα πακέτο αλεύρι. Επαράλλαξα τα λίο, έκαμα νέες γεύσεις τζαι σας παρουσιάζω την συνταγή. Εν κάτι μεταξύ σίναμον ρολς τζαι νέινισh ή στα Κυπριακα κίφυλλα.
Λιώνουμε 2 στικς βούτηρο ανάλατο (~230γρ) τζαι προσθέτουμε 2 ποτήρια γάλα. Τα φέρνουμε σε θερμοκρασία σώματος. Προσθέτουμε 5 κουταλάκια μαγία τζαι ανακατώνουμε καλά. Προσθέτουμε 3 κουταλίες ζάχαρη τζαι αλεύρι ώσπου να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι. Εμένα επήρεν ~800 γρ αλεύρι. Σκεπάζουμε το ζυμάρι τζαι αφήνουμε το να φουσκώσει.

Μια απο της γέυσεις που προτιμώ για γέμιση είναι μήλο με ζάχαρη τζαι κανέλα γιατι κάμνει τα κίφυλλουθκια να έχουν γεύση μηλόπιττας. Έκοψα 4 μήλα σε κυβους τζαι έβαλά τα σε μια κατσαρόλα να ψηθούν μαζί με /12 ποτήρι ζάχαρη τζαι 1.5 ποτήρκα νερό. Έβαλα ξυλα κανέλας τζαι αμαν ήταν σχεδόν έτοιμα εβαλα τζαι κάμποση κανέλα σκόνη.

Μια άλλη επιλογή για γέμιση είναι απλά κανέλα με ζάχαρη, ξυρους καρπούς, (π.χ. εγώ έβαλα καρύδια τζαι αμύγδαλα) τζαι σταφυδάκια σε διάφορους συνδιασμούς. 

Ανοίουμε το φυλλο, σε ένα καλά αλευρωμένο πάγκο γιατί "πινει" το αλεύρι το ζυμάρι πολλά εύκολα. Βάλλουμε μεσα την γέμιση τζαι τον συνδιασμό της αρεσκείας μας τζαι μετά τυλίουμαι τα σε ρολό. Κοφκουμε τα όπως στις φωτογραφίες. Ψηνουμε τα μέσα σε φορμάκια χάρτινα για μαφινς/καπ-κέικς ή στα ειδικά ταψιά για καπ-κέικς/μάφινς. Ψηστε τα στους ~180 βαθμους μέχρι να ροδίσουν ωραια. Αν θέλετε για να βάλλετε λίο γκλέιζ που πάνω, ανακατώστε ζάχαρη άχνη με γάλα τζαι βάλτε λίο πουπάνω.




8 σχόλια:

  1. Ναι ήταν ωραία!! Να πώ ότι ενεν ακριβώς κίφυλλα....ενεν το ίδιο ζυμάρι απλά ένιξερα τί άλλο να ονομάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πω ότι δεν ξέρω τι εν το κίφυλλο αλλά άρεσε μου τζαι εμπήκε μες στο φόλντερ ΦΟΥΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κίφυλλο εν το κυπριακό όνομα για τα Danish pastries τζαι συνήθως μοιάζουν έτσι

    http://www.tasteofhome.com/Recipes/Cherry-Danish-2

    Τουτα απλά λαλώ τα έτσι γιατί εχουν το ίδιο περίπου σχήμα. Μιας τζαι έφερεν το η κουβέντα, θα το βάλλω τζαι εγώ στην λίστα...να μάθω να κάμνω που τα οριτζιναλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. xa! ήθελα να δω τί εν τα κίφυλλα!!!
    χαχαχαχα ρολλάκια!!!
    :))))))))))))))))))))))))))

    Είσαι φοβερή πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θενξ θάλασσα, να΄σαι καλά! Τζαι εσένα οι δικές σου μαγειρικές εν παν πίσω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωωωωωωω φαίνονται τέλειαααα! Θα τα δοκιμάσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θενξ! Ελπίζω να μεν απογοητευτεις!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή